Kontakt
Kontakt

Täname, teie kiri on edastatud!

Kirjuta meile oma juuste ja peanaha olukorrast või broneeri endale aeg meelepärasele uuringule, juukseravi- või juuksuriteenusele

Nimi


E-mail


Telefon


Kiri/mure/soovitud teenus, aeg


SAADA KIRI

Valulik ja sügelev peanahk



Tundlik, valulik, sügelev peanahk on tänapäeval sagedased probleemid, mis võivad olla seotud mitme erineva põhjusega. Et lahendada tekkinud olukorda, on vaja põhjustes selgust saada.

Alljärgnevalt mõned põhjused:

1. Tugeva koostisega šampoonid

Üks levinumaid põhjuseid, miks peanahk jääb ilma kaitsva mikrofloorata, muutub tundlikuks, tekib peanaha sügelus, on seotud šampoonides sisalduva sodium laureth sulfate`ga. Seesuguse keemilise koostisega šampoonide sage kasutamine põhjustab lisaks peanaha probleemidele ka juuste väljalangemist.

2. Naha seeninfektsioon (Tinea Capitis, Cruris, Pedis)

Tegemist on naha seeninfektsiooniga, mis on ringikujuline, punetav ning võib olla väga sügelev. Seeninfektsiooniga võib kaasneda juuste väljalangemine haigestunud nahapiirkonnas.

3. Bakteriaalne infektsioon

Bakteriaalsed infektsioonid nagu impetiigo (mädane nahapõletik) või follikuliit (karvanääpsu mädane põletik) võivad põhjustada peanaha valulikkust. Kaasneda võivad ka põletikulised punetavad vistrikud peanahal, mis sisaldavad mäda.

4. Psoriaas

Psoriaas on autoimmuunhaigus, mis põhjustab keha naharakkude tavalisest kiiremat kasvu. Naharakud kogunevad ja moodustavad hõbedase läikega kõõmasarnast ketendust peanahal, kuni tugevate koorikuteni välja. Peanahal esineb valulikust ja haavandeid.

5. Kemoteraapia

Kemoteraapia sagedasteks kõrvalmõjudeks on valulik peanahk ja juuste väljalangemine. Uuringud on näidanud, et 20% naistest esineb peale kemoteraapiat kõigepealt valulik tunne peanahas ja seejärel juuste väljalangemine, meestel on täheldatud seda 10% küsitletutest.

6. Karvatõstjalihase (m. erector pili) tugev pinge

Juuksejuure- ja peanaha uuringuid tehes oleme mikroskoobi abil näinud, et peanahas olev karvatõstjalihas tõmbub tugevalt pingesse põhjustades sellega valulikku tunnet peanahas. Karvatõstjalihase tugev pinge võib olla seotud erinevate faktoritega: tugev emotsionaalne stress, mõningate toitainete puuduse, soolestiku probleemidega. Enamasti annab ebameeldiv tunne peanahas tunda just juuste kammimisel ja juuste liigutamisel.

7. Liigselt rasune peanahk

Kui peanahk muutub kiiresti liigselt rasuseks võib tekkida peanahale põletikuline protsess, millega võib kaasneda ka sügelus. Peanahk võib olla katsudes tundlik.

8.Teised põhjused

On ka teisi, vähem sagedasi põhjuseid, miks peanahk muutub tundlikuks või isegi või valulikuks. Näiteks akne peanahal, kuiv nahk, pikaks ajaks tugevasti patsi pandud juuksed, liigne harjamine võivad samuti olla probleemi allikaks.



SOOVIN REGISTREERIDA VASTUVÕTULE